Από τον πρώτο γύρο δείχνει να εκλέγεται πρόεδρος ο Λουίς Άρσε, ένα χρόνο μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του Έβο Μοράλες. Οι προεδρικές εκλογές στην Βολιβία, που έρχονται να βάλουν τέλος σε μία μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας και μεθοδεύσεων στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, φαίνεται ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της βούλησης των πολιτών της χώρας να επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόμμα του Έβο Μοράλες.
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, που βρίσκεται πλέον στην Αργεντινή μετά την ανατροπή του και από καθοδήγησε την προεκλογική καμπάνια επιλέγοντας τον Άρσε για να διεκδικήσει την προεδρία, τόνισε σε δήλωσή του από το Μπουένος Άιρες ότι «όλα τα δεδομένα που γνωρίζουμε ως τώρα υποδεικνύουν ότι νίκησε το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό».
Ο Άρσε, ο εξαιρετικά ικανός και διεθνώς αναγνωρισμένος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μοράλες, εμφανίστηκε στις δικές του δηλώσεις από την Λα Παζ σίγουρος για την νίκη, αν και δεν δήλωσε ευθέως ότι επικράτησε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. «Θα δουλέψουμε και θα επανεκκινήσουμε την διαδικασία της αλλαγής χωρίς μίσος … Θα μάθουμε και θα ξεπεράσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν ως Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό», όπως τόνισε.
Τα ανεπίσημα δεδομένα από την καταμέτρηση των ψήφων που δημοσιοποίησαν η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ciesmori και το κανάλι Unitel θέλουν τον Άρσε να έχει εξασφαλίσει το 52,4% των έγκυρων ψήφων, ξεπερνώντας κατά πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες τον κεντρώο αντίπαλό του Κάρλος Μέσα, που πήρε το 31,5%. Για να επικρατήσει ένας υποψήφιος για την προεδρία από τον πρώτο γύρο, χρειάζεται να εξασφαλίσει το 40% των ψήφων με διαφορά 10% από τον δεύτερο. Η συντηρητική προσωρινή πρόεδρος Τζανίν Άνιεζ που πήρε την θέση του Μοράλες μετά την απομάκρυνσή του, δήλωσε ότι όπως φαίνεται ο Άρσε κέρδισε τις εκλογές και τον συνεχάρη.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της πανδημίας που κυριολεκτικά σάρωσε την χώρα, καθώς το σύστημα Υγείας και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός δέχθηκε την επίθεση των νεοφιλελεύθερων αντιπάλων του Μοράλες. Σήμερα τα νέα κρούσματα κινούνται στο επίπεδο των 200 ημερησίως και οι νεκροί στους 25, ωστόσο τον Ιούλιο (κορύφωση του Χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο) είχαν αγγίξει τα 1.700 και ξεπεράσει τους 110 αντίστοιχα. Συνολικά, η Βολιβία έχει χάσει σχεδόν 8.500 πολίτες της από την covid-19 και βρέθηκε στην δεύτερη χειρότερη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών ως προς τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων (τρίτη αν συνυπολογιστεί το Βέλγιο, που ωστόσο εφαρμόζει διαφορετική μέθοδο καταμέτρησης).
Παρά ταύτα, ένα χρόνο μετά την απομάκρυνση του Μοράλες και την έναρξη της περιόδου πολιτικής αστάθειας, η βαθιά διαιρεμένη πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά Λα Παζ ψήφισε μαζικά χωρίς να υπάρξουν σημαντικές εντάσεις μεταξύ των πολιτών, που χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να περιμένουν επί ώρες λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης μέχρι να ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.